Tips til den miljøvennlige husvasken

For mange av oss kan det være utfordrende å vite hvilke rengjøringsprodukter som passer til hvilken oppgave, og hva som er det mest miljøvennlige valget til enhver tid. Vi vil gjøre det litt enklere for dere å navigere i jungelen av produkter, og har derfor listet opp en rekke tips til alternativer vi kan anbefale, både med tanke på miljøet og hva som er mest mulig allergivennlig.

Det kan ha store helsefordeler å velge riktige produkter, ved at man kan begrense mengden kjemikalier man utsetter seg selv og familien for i hverdagen.

Hvordan velge riktig utstyr og produkter

Bilde 12 - kvinne plukker blomster i høyt gress

Støv og smuss kan forårsake eller forverre allergier, og det gjør også luftkvaliteten inne dårligere. Et rent hjem gir bedre helse, rett og slett. Det kan være lurt å vurdere tørre rengjøringsmetoder, som for eksempel mikrofibermopp- og klut. Disse egner seg godt fordi de er positivt ladet, mens støv er negativt ladet. Dette er også årsaken til at de holder så godt på støvet, i motsetning til den standard bomullskluten som så mange sverger til, som igjen er negativt ladet og dermed ikke det beste valget når det gjelder støvtørking. Microfiberkluten kommer altså best ut miljømessig, og du kan få tak i denne til nesten alle formål, alt fra toalett- til vindusvask. Vi anbefaler at du vasker kun med vann og en microfiberklut av god kvalitet hvis du får tak i dette. Klutene kan vare i mange år dersom du velger rett type. Grunnen til at vi anbefaler å unngå rengjøringsmidler hvis mulig, er at alle disse, også de miljøvennlige, innebærer en viss belastning på avløpsvannet.

Det finnes et enormt utvalg av renholdsprodukter der ute, og man bør være varsom i valget sitt da de fleste inneholder mange forskjellige typer kjemikalier. Blant disse kan vi nevne klor, parfyme, ammoniakk, løsemidler, konserveringsmidler og fargestoffer. Flere rengjøringsprodukter kan gi allergiske reaksjoner, eller skade på ulike materialer innendørs. Det kan uansett være en god huskeregel å prøve å unngå spesialmidler som salmiakk og klorin, også med tanke på nysgjerrige små barn. Se gjerne etter Svanemerkede produkter, eller de som er merket med «Bra miljøvalg». – Dette er de beste valgene du kan ta med tanke på miljøet. Velger du produkter som er godkjent av Astma- og allergiforbundet, kan du være sikker på at du har valgt et skånsomt alternativ med tanke på kjemikalier og tilsetninger. Man kan utvikle allergier over tid, så selv om du ikke sliter med allergi i dag, kan det være lurt å unngå midler som kan fremprovosere det.

Bytt ut grønnsåpen

I norske hus og hjem er det fortsatt en tradisjon i å benytte den klassiske grønnsåpen. Dette er mye på grunn av den friske duften. Mange mener at ingenting kan måle seg med den gode gamle grønnsåpen. Sannheten er at et fuktig gulv gjør at bakterier og sopp trives godt, og med de riktige forholdene formerer de seg videre. Husvask som ikke innebærer såpe og vann er faktisk ikke bare tidsbesparende, men også mer miljøvennlig og helsefremmende.

Norges Astma- og Allergiforbund vil anbefale å bruke tørre rengjøringsmetoder der det lar seg gjøre. Dette er fordi det er flere av tilsetningsstoffene i rengjøringsmidler som kan medføre en belastning på helse og innemiljø. Forskere har funnet ut at det er en klar sammenheng mellom økt sykdomsfrekvens og bruk av for eksempel rengjøringsmidler i sprayform hos renholdsarbeidere. Ut i fra forskning på hvordan forskjellige rengjøringsmetoder påvirker inneklimaet, vet vi at det å benytte seg av tørre renholdsmetoder skaper et bedre og sunnere inneklima.

Bruk naturens egne rengjøringsmidler

Vi har allerede nevnt at salt i varmt vann er et godt alternativ til sølvpuss, og at bakepulver kan hjelpe deg til å vaske stekeovnen, i vårt blogginnlegg om julevask.Et annet tips vi vil dele med dere er at eddik kan bidra til skinnende krom i alle rom. Skal du vaske håndtak og kraner etc. på bad og kjøkken, kan eddik være et ypperlig alternativ til rengjøringsmidler.Det finnes en rekke andre tips og triks du kanskje ikke visste om, og mange av produktene du trenger har du kanskje allerede i kjøkkenskapene. Til de fleste overflater i hjemmet kan du bruke en miks av salt og eddik (NB! Vær forsiktig med overflater som er vokset, eller består av marmor eller linoleum).

Lager du derimot en blanding av salt og sodavann, egner denne blandingen seg ypperlig til en innvendig vask av kjøleskapet. Dersom du er uheldig og søler rødvin på sofa eller klær, kan det å helle kullsyrevann på området gjøre nytten. La væsken boble opp, og hell videre inntil misfargingen forsvinner. Er rødvinsflekken på et avtagbart sofatrekk, eller et klesplagg som tåler vask, kan to store skjeer med natron eller bakepulver i lunkent vann gjøre susen. La stoffet ligge i blandingen i noen minutter til flekkene forsvinner.

Kjøkken med tanke på miljøet

Bilde 11 - blomster i glassflasker på kjøkkenbenk

Når det gjelder miljøvennlige produkter til kjøkkenet har vi et par gode alternativer som det kan være verdt å teste ut. «Sonett» og «Klar» er gode alternativer som er minst like effektive på oppvasken som mer allment kjente oppvaskmidler som for eksempel «Zalo». Flasken til «Klar» oppvaskmiddel er lagd av 100% resirkulerbar plast, svanemerket, dermatologisk testet på sensitiv hud, og helt uten unødvendig tilsatte kjemikalier. Ser man på bærekraftighet er dette et ypperlig valg å kjøpe inn til husholdningen. Når det gjelder vaskepulver for oppvaskmaskin så har Sonett også her en variant som er fri for både klor, parfyme, fargestoff og blekemidler. Alle råvarene er fullstendig biologisk nedbrytbare. Du får også kjøpt tilsvarende miljøvennlige produkter til for eksempel klesvasken på klardag.no.

Vi kan garantere deg at det vil bli en mer positiv opplevelse å gjennomføre husvasken når du har tatt bevisste valg for miljøet hele veien. Det er en god tanke at man har et rent og miljøvennlig hjem.