Mindre husvask - mer fritid

Nå om dagen verdsetter vi fritid og fleksibilitet som aldri før, og hele 11 prosent av nordmenn velger i dag å kjøpe seg ut av husvasken. Småbarnsfamilier kjemper mot den berømte tidsklemma, studenter diskuterer hvem som skal vaske i kollektivet – og uansett hvor mye vi prøver å få dagene til å gå opp kan den travle jobbhverdagen ta all energi. Det kan være mange årsaker til at man sliter med å få tid til å holde hjemmet rent, og dette varierer også veldig ut i fra hvilken livsfase man er i.

Det som er sikkert er at ting har forandret seg de siste tiårene, både med tanke på hva som er viktig for oss å prioritere i hverdagen, hvordan rollefordelingen er i kjernefamilien, og hva vi velger å bruke penger på.

Livsfaser og inntekt

Over en halv million nordmenn benytter seg av vaskehjelp i hjemmet, og vi ser også at antallet øker for hvert år. Tidligere studier har vist at private som benytter seg av vaskefirma i hjemmet er forholdsvis lite utbredt i befolkningen som helhet, men at det er store forskjeller etter inntekts- og utdanningsnivå. I husstander med samlet inntekt på over én million kroner kjøper hele 32 prosent seg fri fra vasking av hus.

Behovet for vaskehjelp varierer helt klart også etter de ulike livsfasene man er i. Blant annet er bruken av vaskehjelp lavest blant unge enslige, mens den er høyest blant eldre menn og foreldre med barn som bor hjemme. Småbarnstiden er kjent for å være hektisk, og noen velger også å redusere stillingsprosenten sin på jobb i denne perioden for å rekke over alle pliktene i hjemmet. Det å leie inn hjelp til husvasken fra tid til annen kan være et godt alternativ til å ta en dag fri i uka. Når eldre velger å benytte seg av vaskehjelp kan årsaken ofte være at de ikke har helse til å vaske huset selv.

Rengjøring ikke lenger kvinnens ansvar

I dag er vi opptatt av mest mulig kvalitetstid med partner og familie, og det ligger også en større forventning til menn som fedre i dag. De skal ha tid til barna, og tilbringer jevnt over mer tid med dem enn det tidligere generasjoner fedre tradisjonelt har gjort. Norske menn tar ut lengre pappapermisjon enn noen gang tidligere (pappapermisjonen økte fra 10 til 14 uker 1. juli 2018), og de tar også mye større del i omsorgen for barna.

Hverdagen vår bærer preg av at vi nå lever i et mye mer likestilt samfunn enn tidligere, og at rengjøring ikke lengre anses som kvinnens ansvar alene. Det er dermed av begge kjønns interesse å frigjøre mer tid til alt annet, blant annet gjennom å få hjelp til å vaske hus.

Bilde 6 - mann i grå t skjorte vasker glass
Bilde 5 - kvinne holder grå tekopp

På høy tid med litt høytid

Når man tar beslutningen om å benytte seg av vaskehjelp, får man selvsagt litt bedre tid i hverdagen, men det vi anser som kanskje det aller viktigste er mer tid til familie og venner rundt høytider. For de fleste av oss kommer pliktene først, og hygge og avslapping er derfor ofte det som blir nedprioritert. Døgnet har bare 24 timer, og mange opplever nok at de ikke strekker til med alt de må, skal eller bør gjøre.

Frigjør man mer tid rundt ferier kan man nyte å rekke over alt det som er hyggelig, og ikke la de slitsomme pliktene overskygge den kosen man knapt har tid til. I adventstiden kan man for eksempel ta seg litt bedre tid til å bake julekaker, handle eller pakke inn gaver, og slippe den dårlige samvittigheten som ofte kommer snikende med haugen av plikter.

Ettersom vi vet at høytider kan være ekstra travle perioder, tilbyr vi i Vaskehjelp både den tradisjonelle julevasken, men også hjelp rundt andre høytider og spesielle anledninger. Hos oss er det mange fleksible vaskere som gledelig stiller opp dersom du skulle behøve hjelp til rengjøring i forkant av en spesiell anledning (konfirmasjon, bursdag eller lignende).

Trygt å få litt hjelp

Via Vaskehjelp kan du dra nytte av rimelig husvask med forsikring inkludert, slik at du slipper å bekymre deg for om bolig, gjenstander eller nøkler er trygge. Alle oppdrag er forsikret av If. Vaskehjelp representerer en helt unik løsning med maksimal fleksibilitet for både renholdere og kunder. Vaskehjelp-appen har også et synlig anbefalingssystem, slik at man kan se hvilke renholdere som har blitt anbefalt videre av kunden etter hvert fullførte oppdrag.

Målet er at dette skal bidra til en økt trygghetsfølelse. Etter en stund finner du kanskje én eller flere favorittrenholdere, og du kan enkelt gi dem en anbefaling og en skriftlig tilbakemelding. Dermed får de mest pliktoppfyllende og punktlige renholderne flere oppdrag, og de som etter kundenes oppfatninger gjør en mindre bra jobb vil naturligvis få færre forespørsler.

For kunden innebærer denne funksjonen at man kan velge den renholderen man ser har fått mange anbefalinger og gode skriftlige tilbakemeldinger på relevante vaskeoppdrag (som for eksempel flyttevask eller vårrengjøring), før man velger hvem man henvender seg til med et gitt oppdrag.

Er du nysgjerrig på om dette kan være noe for deg? Da kan du lese mer på Vaskehjelp.no/. Ønsker du å bestille vasking, kan du laste ned appen i App Store eller Google Play, og deretter få opp en liste over alle ledige renholdere i det tidsrommet du ønsker vaskehjelp.

Vaskehjelp til flere byer

Tilbudet vårt har hittil vært forbeholdt de fem største byene, men vi utvider nå tjenesten slik at du som bor i andre byer også får mulighet til å kjøpe deg ut av husvasken, enten det er høytid eller ikke. Vi vil nå også lansere versjon 2.0 av appen vår i de femten største byene i landet. Vi gleder oss!