Hvorfor handle hvitt? 

Renholdsbransjen troner øverst av de tjenestene som kjøpes sort i Norge. En plassering vi gjerne skulle vært foruten.

Sort arbeid gir dårlige kår for renholdere, og som oppdragsgiver bryter du ikke bare loven, men mister også en del rettigheter om du skulle være uheldig. Vi er stolte av å tilby et enkelt og godt alternativ til sort arbeid, men har du som kunde tenkt over hvor stor innflytelse har?

 

Du støtter renholder når du handler hvitt

I 2020 har mange bedrifter opplevd tøffe tider, med permitteringer, nedbemanning og i verste fall konkurs. Små aktører står i mange tilfeller enda mer ustøtt enn de store nasjonale og internasjonale bedriftene. Konsekvensene ved å miste et salg blir så mye større når man er sin egen arbeidsgiver og er avhengig av alle de små kundemøtene gjennom arbeidsuka.

Ved å støtte små aktører hjelper man ikke bare en industri, men også en enkeltperson med inntekt og en forutsigbar hverdag. Hvert bestilte oppdrag og fornøyde kunde er en seier for våre 200 renholdere spredt over store deler av landet – og det unner vi de!

 

En fot innafor

Mange i renholdsbransjen kommer opprinnelig fra et annet land enn Norge og prater kanskje ikke så godt norsk – enda! En del av problematikken innvandrere møter er språkbarrierer. Det er vanskelig å få jobb og ellers komme inn i samfunnet når man ikke snakker godt norsk. Ved å registrere seg som selvstendig næringsdrivende og melde seg opp som renholder i Vaskehjelp får man en fot innafor arbeidsmarkedet, og lærer både språket og kulturen å kjenne gjennom de mange kundemøtene.

Når du bestiller renhold gjennom Vaskehjelp er du trygg på at renholder bestemmer sitt egen timespris på minimum tariff-nivå, opparbeider seg pensjonsgivende inntekt og har rett til sykepenger som selvstendig næringsdrivende. De får også goder som forsikring og økonomisk oversikt. I motsetning til sort arbeid, hvor renholder går glipp av disse godene og opplever sosial dumping.

 

Kommer samfunnet til gode

Lovlydig arbeid har mange fordeler – både for renholder og kunde, men gjennom at skatter og avgifter betales støtter man også den norske velferdsmodellen som blant annet gir oss gratis skolegang og helsetjenester.

Lyst på 15% rabatt på din første vask?
Registrer epostadressen din og du vil være først ute til å få de beste tilbudene og vasketipsene!
Rabatten gjelder ordinær vask.
Ved å sende inn skjemaet samtykker du til at vi lagrer informasjonen din og sender deg relevant innhold og gode tilbud.
Du kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet vårt. Les mer om hvordan vi håndterer dataene dine, i vår personvernerklæring

Kjøperens plikter

Visste du at dersom renholder ikke har godkjenning eller søknad under behandling i renholdsregisteret er det ulovlig å kjøpe tjenesten av vedkommende?

Uansett om vaskehjelpen du bestiller er registrert som bedrift eller operer som privatperson står du ansvarlig for å undersøke om renholder er registrert i renholdsregisteret. Dette slipper kunder av Vaskehjelp da appen henter oppdatert informasjon fra Arbeidstilsynet daglig. Undersøk om din renholder har gyldig HMS-kort fra renholdsregisteret hos Arbeidstilsynet.

Du må også sikre at renholder har et organisasjonsnummer og er merverdiavgiftregistrert. For å sikre at betalingen foregår på lovlig vis bør du påse at du får faktura eller betaler digitalt, at kvittering og eventuelt faktura inneholder mva. Dersom du blir bedt om å betale kontant burde varsellampene lyse.

 

Konsekvensen av «sort» arbeid

Når man bestiller renhold fra en uregistrert renholder og betaler kontant har man ingen garantier for jobben som blir gjort. Som kunde stiller man svakt dersom noe skulle gå galt under oppdraget, eller politi og skattemyndighetene kommer på banen. De siste årene har flere blitt dømt for sort handel. Vi ønsker at flere skal handle fra godkjente bedrifter for et tryggere oppdrag, arbeidsliv og samfunn.

Dersom man er uheldig ved sort arbeid har man ingen rettigheter. Dersom renholder har vært uheldig med vasken av parketten eller har revet ned en dyr lampe er man prisgitt en samvittighetsfull renholder dersom man skal få dette refundert. Gjennom Vaskehjelp er forsikringen inkludert i prisen og sikrer dine verdier dersom renholder er uheldig eller uærlig. På den andre siden er renholder forsikret, slik at han eller hun får støtte om det skulle oppstå en arbeidsulykke.

Det er mye å sette seg inn i når man kun ønsker å få hjemmet sitt rengjort på lovlig vis. Det kan være en kronglete vei, men vi i Vaskehjelp har som misjon å gjøre det enklere for kunde og renholder å møtes med god samvittighet.