Miljøvennlige vaskemidler for kropp og klode

Støv og smuss kan gjøre inneklimaet dårlig og forårsake eller forverre allergier. Et rent hjem gir rett og slett bedre helse, men hvilke rengjøringsmidler er de beste for helsen og miljøet rundt deg?

Tørre rengjøringsmetoder egner seg oftere enn man skulle tro!

Man kommer langt med riktig utstyr, og til støvtørking er det mikrofiberkluten og -moppen som gjelder.

Mikrofiber er positivt ladet, og støvet er negativt ladet. Dette gjør at mikrofiberkluten trekker til seg og holder på støvet ved hjelp av statisk elektrisitet. Man trenger altså ikke rengjøringsmidler eller vann i det hele tatt. En vanlig bomullsklut er derimot negativt ladet, og vil derfor ikke være like effektiv til støvtørking.

Fuktige overflater gjør at bakterier og sopp trives og formerer seg. Husvask som ikke innebærer såpe og vann er ikke bare tidsbesparende, men også mer miljøvennlig og helsefremmende. Om du skulle være bekymret for mikroplasten i mikrofiberklutene kan vi betrygge deg med at både Miljødirektoratet og Fremtiden i våre hender anser disse utslippene som små. Når man slipper å bruke kjemikalier er mikrofiberkluter i sum en miljøgevinst.

Norges Astma- og Allergiforbund vil anbefale å bruke tørre rengjøringsmetoder der det lar seg gjøre. Dette er fordi det er flere av tilsetningsstoffene i rengjøringsmidler som kan medføre en belastning på helse og innemiljø.

Noen ganger trenger man mer enn vann

Har man flekker og avleiringer er det noen ganger ikke nok med en tørr mikrofiberklut. Om det ikke holder med en fuktig klut må vaskemidlene frem. Det finnes et enormt utvalg av renholdsprodukter der ute, og man bør være varsom i valget da de fleste inneholder kjemikalier. Blant disse kan vi nevne klor, parfymer, ammoniakk, løsemidler, konserveringsmidler og fargestoffer.

Flere av rengjøringsmidlene, selv de man finner i dagligvarehandelen, kan gi allergiske reaksjoner eller skade på ulike materialer dersom de brukes feil. Se gjerne etter svanemerkede produkter, produkter med miljømerket Blomsten og produkter godkjent av Norges Astma- og Allergiforbund.

Selv om man ikke skulle ha allergi i dag, så kan det være lurt å unngå midler som kan fremprovosere dette. Intoleranse kan bygge seg opp over tid og gi allergier, selv i godt voksen alder.

Lyst på 15% rabatt på din første vask?
Registrer epostadressen din og du vil være først ute til å få de beste tilbudene og vasketipsene!
Rabatten gjelder ordinær vask.
Ved å sende inn skjemaet samtykker du til at vi lagrer informasjonen din og sender deg relevant innhold og gode tilbud.
Du kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet vårt. Les mer om hvordan vi håndterer dataene dine, i vår personvernerklæring

Trenger du egentlig spray?

Selv om spray er enkelt og praktisk, er den ikke det beste valget. Forskning viser en klar sammenheng mellom økt sykdomsfrekvens hos renholdere og bruk av rengjøringsmidler i sprayform.

Du har kanskje også spesialvaskemidler i sprayform, som stekeovnsrens, møbelspray, vindusvask og baderomsspray? Det kan være lurt å tenke seg litt ekstra om når man bruker disse. I tillegg til at spraydoseringen sprer små partikler over et større område, og lett blir inhalert, inneholder mange av disse spesialmidlene flere miljøbelastende stoffer enn andre vaskemidler.

Har du flere av disse midlene bør du påse at du sprayer inn i kluten, ikke over flaten, for å minimere sjansen for inhalering. Og når produktet er tomt kan du vurdere et nytt middel, som ikke har de samme belastende kjemikaliene.

Dame med kjemikaliefrie rengjøringsmidler

Bruk naturens egne rengjøringsmidler

Det finnes mange gode alternativer der ute, og noen ganger er det like effektivt å gå på jakt i kjøkkenskapet som i dagligvarehandelen. Her er noen triks du kan prøve neste gang, som setter minimalt med miljøavtrykk:

  • Bytt ut sølvpuss med salt i varmt vann
  • Bytt ut komfyrrens med bakepulver
  • Bytt ut skrubbemidler for krom med eddik (perfekt for badet og kjøkkenet!)
  • Bytt ut flekkfjerner med bakepulver i lunkent vann, eller rent sodavann.

Velg vaskeprodukter med hjertet

Ble du inspirert til å ta noen bedre valg for deg selv, din familie og renholder? Vi håper det!

Når det kommer til rengjøring, er mindre det beste. Du trenger kanskje ikke et spesialprodukt per rom og flate, og du trenger vel egentlig ikke den sprayen? I de aller fleste tilfellene trenger man faktisk ikke mer enn vann.

Som kunde i Vaskehjelp er det du som tar valgene om hvilke rengjøringsmidler som settes frem til din renholder. Ved å lese litt ekstra på emballasjen og ta et miljøbevisst valg bedrer du ikke bare ditt eget inneklima, men beskytter hele familien din, den som vasker og kloden mot unødvendige og potensielt skadelige kjemikalier.