Hvordan få kjøkkenet skinnende rent?

Kjøkkenet er for mange hjertet av huset. Et rom der man samles for å lage mat, spise og sosialisere med hverandre. Kjøkkenet er i daglig bruk, og ofte er oppgavene man gjør på kjøkkenet preget av mye rot og søl. For at det skal være trivelig å tilbringe tid på matlaging inne på kjøkkenet er det viktig at det føles rent og ryddig. Det er også lurt å prøve og holde det ryddig i hverdagen, slik at man slipper å bruke tid og energi på å rydde unna og vaske før man i det hele tatt kan starte med å lage mat. Siden kjøkkenet ofte blir veldig tilgriset når man bruker det er det også viktig å ta en grundig vask av hele rommet en gang i blant.

1. Fyll opp oppvaskmaskina

Start med å sette alle glass, kopper, fat og bestikk i oppvaskmaskinen, så dette er ryddet unna veien. Skyll av matrester lett, og legg det som trenger bløtlegging i varmtvann med noen dråper oppvasksåpe mens du fortsetter. Dersom oppvasken er fersk, kan det ofte være tilstrekkelig med eco- eller kortprogram på maskina. Om oppvasken derimot har stått noen dager kan det være lurt å kjøre et lengre program for å være sikker på at alt blir helt rent. Dersom du har mye oppvask, for eksempel etter et stort middagsselskap eller lignende anbefaler vi at du vasker ting som hører sammen samtidig. For eksempel kan du ta en egen vask for glass, fat og bestikk, og en annen for gryter og panner, da de grovere redskapene trenger høyere temperaturer og lengre tid for å bli rene.

Etter noen minutter kan du prøve å skylle av tingene du har lagt i bløt, og sette det inn i oppvaskmaskina sammen med det andre om du har plass. Husk å organisere det du setter inn i maskina godt, slik at du får brukt plassen mer effektivt og slipper å kjøre for mange maskiner. En god metode er å sortere ting som er like sammen, for eksempel å sette de største fatene sammen lengst bak med de mindre fatene samlet foran, alle melkeglass på samme side og koppene på den andre siden, alle gafler sammen i bestikkskuffen og så videre. Du kan spare mye plass ved å sortere mens du legger alt inn, i tillegg til at det sparer tid når du rydder det rene ut igjen.

Nå når all oppvask er ryddet unna har du bedre rom til å vaske ordentlig.

2. Rydd og organiser kjøkkenbenken

Begynn først med å rydde unna det som ikke hører hjemme på kjøkkenet. Legg deretter kjøkkenutstyr tilbake til plassene sine, fjern tomme flasker, krydderbeholdere og lignende, og bruk også denne anledningen til å rydde unna de tingene du har utsatt lenge. Om benken er ryddig slipper du at støvet du skal fjerne i neste steg daler ned på alt som hører hjemme inne i skuffer og skap, og du får dermed en enklere og mer effektiv vask.

3. Bort med støvet – begynn på toppen av skapene

Begynn alltid øverst og jobb deg gradvis nedover når du tørker støv og vasker. Om du har overskap som ikke rekker helt opp til taket er dette stedet å begynne. Her samler det seg fort støv, i tillegg til fett og smuss som følger med stekosen og dampen når man lager mat. Dersom det er mye støv på toppen av skapene kan det være lurt å bruke en håndholdt støvsuger først for å ta bort det verste. Eventuelt kan du bruke den vanlige støvsugeren med et lite munnstykke om du rekker opp. Ved å ta det meste av støvet på forhånd får du en mindre grisete jobb, og det blir enklere å få flatene helt rene. Når du har fjernet det meste av støv kan du bruke en klut med litt oppvaskmiddel eller universalspray på overflatene for å få det helt rent. Vask også over lamper og vinduslister i høyden. Ved at du begynner øverst faller støvet som er igjen nedover, og det blir enkelt å få det med når du tar benkene og gulvet. Husk også å vaske på undersiden av overskapene, da det er lett å glemme, samtidig som det ofte setter seg mye fett og smuss her.

4. Gyv løs på ventilatoren/kjøkkenvifta

Siden kjøkkenvifta befinner seg over platetoppen bør du vaske denne først. Ta ut filtrene og putt dem i oppvaskmaskina sammen med grytene og pannene. Om det er mye fett i filtrene kan de også legges i bløt i ti minutter først i varmtvann og Zalo. Ikke bruk oppvaskpulver eller sterkt ovnrensmiddel i bløtleggingen av filtrene, det holder med såpe beregnet på håndoppvask. Vask utsiden av vifta med kjøkkenspray eller universalspray. Husk å vask hele veien ovenfra og også undersiden av vifta rundt filtrene. Tørk bort overflødig vann og såpe med et tørt håndkle eller en vindusklut for en glinsende finish uten striper.

5. Rens mikrobølgeovnen

Ta ut fatet fra mikroen og legg dette i bløt om det trengs, eventuelt sett det inn i oppvaskmaskina. Sett en liten bolle med vann og sitronsaft inn i mikrobølgeovnen, og kjør på full guffe i 3-5 minutter. Dette vil løsne fettet og gjøre det enklere å vaske ut av ovnen med en klut.

6. Rens stekeovnen

Dersom du har en selvrensende ovn kan du sette på en rens. Ta ut rist og stekeplater så ovnen er helt tom. Sett deretter på en selvrens. Dette tar ofte en time eller to avhengig av ovn og type rens. Når du har satt på selvrens kan du vaske både rist og stekebrett med varmt vann og Zalo. Ofte kan det være lurt å la det ligge i bløt i 10 minutter før du vasker av det med en børste. Om du bløtlegger kan du bruke vanlig oppvaskpulver i vannet for å løse opp vanskelig fett. Etter selvrensen er ferdig går du over med en våt klut for å samle opp asken etter det som har løsnet fra ovnen.

Dersom du ikke har en selvrensende ovn eller ønsker å rengjøre litt ekstra godt kan du skrubbe ovnen med vaskemiddel tilpasset ovn og grill. Det finnes også andre mer miljøvennlige rengjøringsmidler. For eksempel kan du teste ut dette bakepulvertrikset:

  • Hell litt varmt vann i bunnen og langs veggene i ovnen så godt det lar seg gjøre (her kan du eventuelt bruke en sprutflaske for å få fordelt vannet bedre utover veggene)
  • Fordel bakepulver utover veggene og på glassdøra
  • La det stå i et par timer mens du gjør andre ting, eller over natta (et tips her er å starte med dette dagen før, så ovnen står klar til vask samtidig med resten av kjøkkenet)
  • Vask ut av ovnen med en klut eller tørkepapir
  • Skrubb det som eventuelt sitter igjen med klut eller stålull

7. Rengjør kjøleskapet og fryseren

Første bud her er å gå over innholdet i kjøleskapet, og kaste all mat som ikke kan spises lenger. Husk: bruk sansene dine til å se om maten er spiselig; det er mye som holder seg fint en god stund etter holdbarhetsdatoen. Ta ut alt innholdet i kjøleskapet, også hyllene. Vask over hele kjøleskapet innvendig med varmt såpevann før du vasker over hylleplatene og setter disse inn igjen. Ta ut annen løs innredning i skapdøren og vask over dette også før du setter det inn igjen. Man bør unngå å bruke kjemiske rengjøringsmiddel i kjøleskapet – hold deg til mild multirengjøringsspray, Zalo eller sitrondråper i vannet.

I fryseren tar du ut skuffer og hyller, og legger den fryste maten på kjøkkenbenken enn så lenge. Deretter vasker du over både innredningen og innsiden av skapet med varmtvann tilsatt 1-2 spiseskjeer eddik. Unngå å bruke for mye vaskemiddel i fryseren, da det kan etterlate såperester som fryser. En kjapp vask med eddik tar kun et par minutter, og maten holder seg dermed fryst til du er ferdigvasket.

8. Vask platetoppen, vasken og kjøkkenkranen

På platetoppen er det lurt å bruke en fettløselig spray som samtidig er mild nok til å bruke på områder hvor du tilbereder mat, for eksempel en god kjøkkenspray. Spray og la blandingen ligge litt på platetoppen mens du går over vaskekummen og kranen med klut og eventuelt stålull eller en børste, avhengig av hvilken vask du har. Kranen er fort gjort å glemme av å vaske i hverdagen, men det kan samle seg mye bakterier her, siden den er mye i bruk når man lager mat. En stålvask som er blitt matt og vanskelig å rengjøre kan bli som ny ved å fylle vasken med varmtvann og putte en oppvasktablett eller litt maskinoppvaskpulver oppi og la det stå og godgjøre seg litt. Gå så over kummen med oppvaskbørsten før du legger denne inn i oppvaskmaskina sammen med resten. Det samler seg fort mye bakterier på en oppvaskbørste, så den har godt av en runde i oppvaskmaskina. Om du bruker vanlig oppvasksåpe eller kjøkkenspray her (og ikkemaskinoppvask) kan du la vannet stå til neste steg.

Nå har platetoppen fått stått noen minutter, og det blir enklere å vaske når fastbrent søl har løsnet opp. For å få en platetopp i glass til å skinne er det lurt å tørke over med en tørr klut til slutt, så du unngår at vannet og kjøkkensprayen lager striper når det tørker.

Vask samtidig over annet kjøkkenutstyr som står fremme, som kaffemaskin, kjøkkenmaskin, brødrister og lignende.

9. Vask vegger, fronter og kjøkkenplater

Her kan det være lurt å fylle opp den rene vasken med varmtvann og oppvasksåpe, om du ikke har det allerede. Oppvasksåpe er laget for å løse opp fett, så dette er ypperlig å vaske overflatene med. Bløt på en ny klut i vannet i vasken, og vask raskt over veggene fra taket og nedover. Pass på å bruke litt ekstra tid ved de mest utsatte områdene, som veggplatene over vasken og platetoppen / komfyren. Vask over alle fronter og håndtak, samt eventuelle lister og stikkontakter. Vask deretter benkeplata og de nederste frontene. Pass på at du ikke bruker for mye vann på kluten når du går over overflatene, særlig om du har kjøkkeninnredning eller benkeplate i tre. Bruk eventuelt et tørt kjøkkenhåndkle til å tørke bort det ekstra vannet. Tørk over gulvlistene til sist.

10. Til slutt: Gå over gulvet

Nå er du nesten ferdig med en grundig rengjøring av hele kjøkkenet. Til slutt gjenstår gulvet, der det gjennom vaskeprosessen har samlet seg rusk, støv og smuler. Begynn med å støvsuge opp det groveste, så du er sikker på at matrester og eventuelt aske fra ovnsrensen ikke blir dratt utover gulvet. Gå deretter over med en våtmopp så du får vasket vekk såperester fra vaskingen i tillegg til alt annet som har satt seg på gulvet siden sist.


Kjedelig å vaske?

Om du liker å vaske, men synes det er kjedelig å vaske på egenhånd, hvorfor ikke få med deg en venn og gjør jobben sammen? Hjelp hverandre med vaskingen og gjør det til en trivelig anledning. Om dere ikke vil vaske sammen, hvorfor ikke bytte kjøkken og vask hos hverandre? Ofte er det morsommere å gjøre oppgavene andre steder, der man ikke har gått og irritert seg over de samme støvkaninene og kaffekoppene som har stått på kjøkkenbenken i ukesvis.

Om du ønsker å slippe hele kjøkkenvasken kan du også bestille renhold gjennom Vaskehjelp – så får du en profesjonell renholder til å gjøre jobben for deg. Klikk på knappen under og du har snart et strålende rent kjøkken!