7 tips til en effektiv vårrengjøring

Den grundige husvasken har kanskje latt vente på seg til fordel for seriemaraton eller andre hyggelige inneaktiviteter. Dette gjelder nok svært mange av oss. Når våren gjør sitt inntog føles det godt å ha en ordentlig opprydning, kaste det gamle og gjøre plass til noe nytt. På samme måte som vi gjør plass til en ny årstid i garderoben kan det være passende å gjøre resten av hjemmet mer vårlig også. Kanskje det er på tide med en grundig husvask for å ønske våren velkommen?

Dersom du nå har fullført steg én, det vil si bestemt deg for å gjennomføre, kan det hende at våre råd kan være til nytte. Vi vet at man kanskje ikke helt vet hvor man skal begynne, og at tanken på å utføre en omfattende rengjøring kan føles overveldende.

Det er dog ingen grunn til panikk; vi har listet opp de 7 beste tipsene for å komme i gang med en effektiv vårrengjøring først som sist.

1. Rydd for bedre flyt

Rydd før du starter, så bruker du ikke unødvendig tid på å rydde mens du støvsuger eller vasker. Dette sparer deg også for irritasjonsmomenter underveis. Forhåndssorter søppel, glass og flasker, og kvitt deg med dette. Sett stoler opp på bordet mens du vasker under, fjern unødvendige elementer som ligger på gulvet og legg ting på plass der de hører hjemme, først som sist. Her ligger det også en gylden mulighet til å sortere litt i ting, og få oversikt over hvor ting befinner seg i hjemmet.

2. Ikke gap over for mye på én gang

Prioriter heller rengjøringav de områdene du anser som viktigst hjemme hos deg. Dersom du ikke finner tid eller motivasjon til å gjøre hele vasken på én dag fordeler du rommene utover uka. Det er mye bedre å rydde og vaske de områdene du anser som viktigst, enn å ikke gjøre noe i det hele tatt.

3. Musikk til arbeidet

Forskning har vist at det å lytte til “up- tempo”- musikk kan øke pulsen og akselerere pustingen vår, og dette passer jo ypperlig til en fysisk krevende aktivitet som å vaske hus. Det finnes et bredt utvalg av spillelister på ulike strømmetjenester som kan passe til denne typen oppgave. Prøv f. eks. «Treningsmiks» av Digster Norge på Spotify. Kanskje blir dette en fin måte å få rørt seg litt på også, dersom det skulle bli lite tid til trim eller trening i hverdagen.

4. Involver andre

Fri til noen i familien, eller få med deg en venn, og vask huset sammen! Dette er en fin anledning til å tilbringe mer tid med sine nærmeste i den travle hverdagen. Ordne gjerne med enkel servering, eller by på middag som takk. Da blir det mer hyggelig å gjennomføre pliktene. Dersom det blir du som skal hjelpe til med husvasken neste gang, vet du hvor mye det settes pris på å få litt hjelp.

5. Fokuser på fremgangen

Lag gjerne ei liste over hva som skal gjøres, og ta pauser underveis etterhvert som ting blir krysset av. Ved å opprette fokusområder og holde oversikt over fremgangen kan man lettere motivere seg selv til å gjennomføre. Sett opp rundt 4-5 punkter for hvert rom, og begynn gjerne med å tørke støv. Vask deg deretter nedover, og ta det skitneste området til slutt. Når du ser hvor fort det går å krysse av halvparten av et rom som gjennomført, blir du mer motivert til å fullføre resten. Belønn deg selv med kaffepauser og mat, eller en tur ut i sola dersom været tillater det.

6. Få detaljene til å skinne

De lysere tidene vi nå går i møte gjør det ekstra viktig å gå over detaljer. Trekk møblene ut fra veggen, og vask over alle gulvlister med en mikrofiberklut. Dette er ikke noe man behøver å gjøre ofte, men vårrengjøringen er en gylden anledning til å gå grundigere til verks. Det samme gjelder skapdører- og fronter, dør- og vinduskarmer, og alle håndtak og glassdører. Det vises kanskje ikke så godt at disse ikke er helt rene i hverdagen, men når du gir dem litt ekstra oppmerksomhet, kan vi love deg at det vil synes at de skinner i sola.

Vårsola skinner på rent soverom

7. Slipp våren inn

Etter at husvasken er gjennomført, kan det være fint å vaske vinduene i samme slengen. Deretter kan du nyte solstrålene som lyser inn gjennom ei støvfri rute.

Slipp deretter inn litt frisk luft, og heng pledd, tepper og dyner ute til lufting. Et lite tips kan være å sette ei skål med grønnsåpe under sofaen, eller andre steder hvor det ikke er synlig. Da får du den friske duften av et renvasket hjem, uavhengig av om du har brukt tørrmopp, parfymefrie rengjøringsmidler eller lignende. Det finnes et stort utvalg av allergi-og miljøvennlige rengjøringsmidler på markedet i dag, så du trenger ikke å lete lenge dersom du har behov for dette. Nyt deretter lukta av et funklende rent hjem, kjøp friske vårblomster og slapp av med god samvittighet. Uansett hvordan du velger å gjennomføre, så er den beste vårrengjøringen den som faktisk blir gjennomført!

Frihet til å velge

Dersom du ikke finner tid til vasking av hus selv, kan du alltids la noen andre gjøre jobben for deg. Du behøver ikke å binde deg til å leie inn et kostbart vaskebyrå, men kan leie inn rimeligere vaskehjelp til enkeltoppdrag. Da kan du først se an om du liker å sette bort arbeidet, før du velger om du vil fortsette å ha vaskehjelp hjemme.

Dersom du velger å benytte deg av tilbudet vårt via Vaskehjelp, vil du ikke bli bedt om å binde deg til faste avtaler, – og du kan gjerne bestille enkeltoppdrag, enten det gjelder vårrengjøring, julevask, flyttevask, eller om du bare vil la hjemmet skinne litt ekstra i hverdagen. Å betale for at noen andre skal ta vårrengjøringen er kanskje ikke en tenkelig løsning for alle, men når man setter prisen man betaler opp i mot den ekstra fritiden man får, kan man fort kalle det en rimelig husvask. Rengjøring via Vaskehjelp kan enkelt bestilles, ombookes eller kanselleres via vår app, enten du er hjemme eller på farten. Dette gir en økt fleksibilitet i hverdagen, og du får frigjort tid til å gjøre mer av det du liker.

 

God vårrengjøring!