Den magiske høytiden står for dør og vi kan igjen glede oss til snø, appelsiner og julemusikk. Men for å virkelig oppleve julefreden må vi vaske gulvet og bære ved først.

For at du skal kunne senke skuldrene i jula har vi samlet våre beste tips til julevasken!

Prioritér riktig

Du må selv vurdere hvor mye du og familien har tid til. Vi har alle en tendens til å gape over for mye, men vi vil at du også skal ha overskudd til å nyte jula. Fokusér på det som skaper den gode julestemningen – det som vises, og de gode luktene. For hva sier ikke jul mer enn lukten av et rent hjem, røkelse og granbar?

 

Få med deg hele familien på jobben

Fordel gjerne rommene mellom dere, eller gi en person ansvaret for støvtørking og støvsuging, og en annen tar seg av vaskingen med klut og mopp etterpå. Finn den fordelingen som fungerer best for dere som familie. Og vit at dersom alle legger ned veto mot vask av badet kan vi hjelpe dere med akkurat dét!

 

Kom rett inn til julestemningen

Uansett om du skal ha gjester på besøk eller ei er det godt å komme hjem til en strøken gang. Dette er vårt første møte med hjemmet, så her kan vi sette den rette stemningen med en gang. Gulvet er et evighetsprosjekt i årstiden hvor man drar inn slaps og strøsand, men i julen bør du også sørge for at skapdørene er rene og skoskativet virkelig skinner.

Gangen er jo ikke et rom man oppholder seg i så unngå bruk av stearinlys på grunn av brannfaren når du ikke kan følge med. Det er likevel fint å få de gode juleluktene med en gang, så bruk gjerne duftpinner eller en diffuser for å få den rette stemningen med en gang man kommer inn.

Julevask av kjøkkenet

Kjøkkenet er hjemmets midtpunkt, og kanskje spesielt i julen når pepperkakene skal bakes og ribba skal i ovnen. Før jul kan det være fint å vaske de stedene man ikke tar så ofte. Les gjerne vårt populære blogginnlegg om hvordan du tar en grundig vask av kjøkkenet. Om du har tid til å vaske inni hvitevarer og skuffer er det supert, men vårt tips er å spare dette til slutt når du vet hvor mye tid og energi du har igjen.

 

Vask av sofa og spisemøbler

Vi tilbringer mye tid i spisestuen og sofaen gjennom jula, så disse møblene fortjener en skikkelig rundvask (før de blir griset ned av surkål og brun saus). Spisestuestolene bør støvsuges og deretter vaskes med en lett fuktet mikrofiberklut.

Støvsug og vask over møblene. Har du avtagbare trekk på sofaen kan disse godt få en vask i vaskemaskina. Les vaskeanvisningen nøye før du gjør dette – ikke alle sofatrekk kan i vaskemaskina selv om de er avtagbare! Er du usikker på hvordan du skal vaske trekket bør du spørre produsenten eller stikke innom et renseri for å være sikker på at du ikke risikerer at tante Olga må sitte på gulvet når hun åpner gavene.

Gjør dette i god tid før juleselskapene, slik at du er sikker på at stofftrekkene tørker før dere skal slå dere ned for å se Tre nøtter til Askepott. Sofatrekk bør ikke i tørketrommelen. Legg de gjerne heller på sofaputene før de er helt tørre. Da blir de strekt samtidig som de tørker og du slipper skrukker!

 

La julepynten skinne

Neste steg er å tørke støv av pyntegjenstander. Husk å tørke av lampene, bilderammer og blomsterpotter. Har du ikke funnet frem julepynten enda er det midt i blinken! Det lønner seg nemlig å tørke av julepynten før den settes opp.

 

Nå har vi vaska gulvet…

Gulvet bør vaskes helt til slutt. Vær sikker på at du er ferdig med støvtørking og vask av lamper, benker og bord før du går i gang. Vi ønsker ikke at dette skal drysse ned på det nyvaskede gulvet.

Hvordan du best vasker gulvet avhenger av gulvtypen. Parkett krever en annen behandling og andre rengjøringsmidler enn flisgulv. Det som uansett funker for alle gulv er å støvsuge før du eventuelt tar frem moppen. Etter å ha støvsugd godt går du over med en lett fuktet mopp. Pass på at du ikke bruker for mye fukt, da det kan ødelegge blant annet parkett. Bruk gjerne mikrofiber, da de fleste gulv tåler dette – da slipper du bruke rengjøringsmidler.

 

Julevask av badet

Rydd alle overflater og skylle godt med varmt vann. Bruk rengjøringsmidler egnet til badet. Her er det som oftest lett alkaliske midler som egner seg, men hold deg unna dette om du har marmorfliser – disse tåler ikke sure rengjøringsmidler så forhør deg heller med forhandleren om hva du burde benytte for å få et rent bad om du er usikker.

Badet kan være en bakteriebombe, så det første du bør gjøre er å sørge for at du skiller klutene. Bruk egne kluter til badet, og spesielt til toalettet. Bruk kun toalettbørsten nede i toalettskålen, og desinfisér den med klor etter vasken.

Det kan friste med skuremidler, men unngå dette på badet. Glassdører og andre blanke overflater kan bli ru av skuremidler, og vil derfor på sikt gjøre de matte. For å få badet til å skinne må du bruke milde eller lett alkaliske rengjøringsmilder, eventuelt kun en mikrofiberklut, og deretter tørke over med en tørr klut rett etter å ha skylt av såpen. Da slipper du skjolder!

 

Helt til slutt

Vask berøringspunkter og detaljer som lysbrytere og dørhåndtak. Nå er du klar til å ta imot julegjestene!

Har du tid til mer kan du ta en rundvask av soverommene, inni skap og skuffer og hvitevarer, men kun om det ikke går på bekostning av julekosen.

Visste du at du kan bestille julevasken hos oss?

Vi kan ta hele eller deler av julevasken, så du kan nyte førjulstiden maksimalt!