Rekordmange fikk et firbent familiemedlem i 2020, og det er flest katter og hunder som nå har kommet inn i hjemmene våre. Vi har enkle tips til vask av hund og hjem!
Uansett om du opplever kombinasjonen pelsdyr og høstsøle for første gang eller har vasket deg gjennom denne perioden i flere år har vi noen tips til hvordan du holder hjemmet rent samtidig som hunden eller katten får nyte livet både inne og ute.
Fjern støv, rusk og søl rett etter turen
Tørk av møkkete poter etter tur i ruskevær eller på vått underlag. Ikke glem at det samler seg mye støv og møkk under buken, i faner og på brystkassen. Noen ganger holder det med en klut, håndduk, eller børste – andre ganger må pelsvennen rett i dusjen!
Blås bort problemene
Har du en langhåret hund eller katt kan det lønne seg å investere i en god blåser som fjerner støv og rusk fra høstturen, men også løs pels. Det kan virkelig være redningen under røyteperioder! Bare husk å bruke blåseren utendørs med mindre du vil ha en pelstornado på stua.
La støvet bli igjen i gangen
Mesteparten av støvet og søla som dras inn havner i gangen – og sprer seg derifra videre inn i hjemmet etter skoskifte. La moppen eller støvsugeren ha fast tilholdssted ved ytterdøren, slik at den raskt kan dras fram og fjerne det som har samlet seg før det spres i hele huset.
Det skal være rom for kos
Om du synes det er hyggelig å slappe av i senga eller sofaen sammen med din firbente venn, har du også erfart hvor raskt møblene blir fulle av både støv og pels. For å få pelsen ut av sofaen eller senga anbefaler vi en god gammeldags gummihanske! Det er den statiske elektrisiteten som får ut pelsen, så gni raskt rundt i sirkler for maksimal effekt! Plutselig står du der med en stor pelsball i hånden og pelsfri møbler.
Det er litt tungt arbeid, men vi lover – det er mye mer effektivt enn å kun bruke støvsugeren. Gå likevel over med støvsugeren til slutt for å få opp støv, småhår og støvmidd som fortsatt ligger igjen.
Fjern lukten av våt hund
Lukter det våt hund av møblene? Noen ganger må det rengjøringsmidler eller leie av en skikkelig tepperenser til, men det lønner seg å teste natron-trikset først! Dryss natron over møblene eller tekstilene det lukter av, la det virke i noen minutter og støvsug deretter av.
Tok det ikke knekken på all lukten? Gjenta prosessen, men denne gangen med kanel. Kanel rengjør ikke, men vil skjule den vonde lukten til du skaffer de rengjøringsmidlene eller rensemaskinen som må til.
Vask av hund eller katt
Det er ofte enklere å vaske kjæledyret ute, men unngå dette om forholdene ikke ligger til rette. Selv milde produkter beregnet på dyr kan påvirke naturen, og bør derfor kun brukes der man har korrekt avrenning. Samtidig må man alltid sørge for at det ikke blir for varmt eller kaldt, så ta vasken på badet om det er på tide med sjamponering eller temperaturen ute er for lav.
Ulike dyr har ulike behov for vask, avhengig av pelstype, aktivitetsnivå og -type, og helsetilstand. Et rent dyr gir naturlig nok også et renere hjem, men ta hensyn til ditt kjæledyr. Det er ikke bra å vaske for ofte. Er du usikker på hvor ofte ditt dyr trenger en vask? Da er det tryggest å spørre din lokale veterinær eller oppdretter.
Vask i riktig rekkefølge
Dusj eller bad hunden (eller katten om du tør) FØR du vasker badet!
Har du gått i fella og vasket badet for helgen, og deretter dusjet hunden? Pels i alle hjørner, på lamper og i taket er aldri gøy, men spesielt ikke etter å ha brukt tid på å rengjøre rommet. Ta pelsvasken når det likevel nærmer seg vask av badet – og benytt anledningen til å vaske rommet når hunden eller katten er sendt ut, ren og tørr. Og du! Børst godt gjennom pelsen før badet – det gir færre floker, men sørger også for å færre hår er løse og flyr veggimellom når hunden eller katten rister av seg vannet.
Ønsker du å unne deg mer tid til kos eller en ekstra lang tur?
Vi tar gjerne vasken så du og din firbente venn kan få mer kvalitetstid 🙂